حمایت ویژه از طرحهای فناورانه دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی ایران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران از حمایت ویژه دانشگاه از طرحهای دانشجویی با ارزش پژوهشی و فناورانه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر نادر توکلی در نخستین نشست معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاههای علوم پزشکی کلان شهر تهران، که با حضور دکتر آخوندزاده معاون تحقیقات وزارت بهداشت برگزار شد، درباره اهمیت حوزه دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی و راهکارهای ارتقای آن، عنوان کرد: توجه به حوزه دانشجویی به دلایل متعدد، همواره به عنوان یکی از اولویتهای اصلی در برنامههای دانشگاه علوم پزشکی مطرح بوده است. دکتر صفا، معاون تحقیقات دانشگاه، نیز با تأکید ویژه بر این حوزه، برنامهریزی برای ارتقای آن را در دستور کار قرار دادهاند.
وی افزود: به نظر میرسد در سالهای اخیر، حوزه دانشجویی با کم توجهی نسبی مواجه شده است که ممکن است ناشی از عدم اطلاعرسانی کافی یا کاهش میل به فعالیتهای دانشجویی باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: سرمایهگذاری در این حوزه، به ویژه در حیطههای پژوهشی و فناورانه، از آن جهت حائز اهمیت است که سبب همگامی دانشجویان با پیشرفتهای علمی و فناوری روز دنیا، تولید خروجیهای کاربردی و انطباق با مدلهای نوین کسب و کار میشود.
توکلی درباره راهکارهای استراتژیک این حوزه نیز تاکید کرد: یکی از این راهکارهای تشکیل هستههای پژوهشی دانشجویی است؛ ایجاد گروههای کاری تخصصی در حوزههای پژوهشی مورد علاقه دانشجویان موجب تقویت ارتباط این هستهها با مراکز تحقیقاتی دانشگاه برای استفاده از امکانات و تجربیات اساتید خواهد شد.
وی افزود: حمایت از طرحهای فناورانه و اولویت دادن به طرحهای دانشجویی دارای ارزش پژوهشی و فناورانه در کمیتههای تخصیص بودجه و ارائه اعتبار ویژه و پشتیبانی مالی از پروژههای برتر در شوراهای پژوهشی نیز به توسعه این مسیر کمک میکند.
توکلی ضمن پیشنهاد همکاری بین دانشگاهی و ایجاد یک مجمع پژوهشی گفت: تعامل با معاونتهای تحقیقات و فناوری دانشگاههای مطرح همچون علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی برای ایجاد شبکههای پژوهشی مشترک به منظور تبادل تجربه و افزایش نشاط علمی در بین دانشجویان ضروری است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران درخصوص حمایت از طرحهای فناورانه و پژوهشی نیز گفت: در تخصیص منابع مالی هدفمند باید بخش مشخصی از بودجههای پژوهشی وزارت بهداشت به حوزه دانشجویی اختصاص پیدا کند که برنامه ریزی مشخصی میخواهد.
وی افزود: در دانشگاه علوم پزشکی ایران از طرحهای دانشجویی که ارزش پژوهشی و فناورانه داشته باشد حمایت خواهد شد، مسئولیت آن با مراکز پژوهشی خواهد بود و ما نیز در شورای پژوهشی و کمیتهها نیز به این طرحها اعتبار ویژه خواهیم داد.
ضرورت تمرکز بر سیاستگذاری کلان و همافزایی دانشگاهها در پژوهش
در ادامه دکتر مجید صفا معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در این نشست عنوان کرد: در این چند ماهی که دکتر آخوندزاده در معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت مشغول به فعالیت هستند، شاهد تغییر نگاهی کلانتر و ملیتر به موضوع پژوهش در کشور بودهایم.
وی افزود: درگذشته، تمرکز ما صرفاً بر انتشار مقاله و شاخصهای کمی بود، اما امروز نیاز داریم که به افقهای بلندتر و مؤثرتر فکر کنیم.
صفا ادامه داد: بهعنوان نمونه، خروجی فعالیت یک دانشجوی پزشکی میتواند شرکت در کنگرههای علمی بینالمللی باشد. چنین تجربهای بهمراتب ارزشمندتر از ارائهای چنددقیقهای در یک نشست داخلی است که بدون مواجهه با جریانهای علمی جهانی، تأثیر چندانی ندارد.
معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: از وزارت بهداشت خواهش میکنم در بودجههایی که برای پروژههای پژوهشی یا سفرهای علمی پیشبینی میشود، سهمی نیز برای حمایت از حضور بینالمللی دانشجویان در نظر گرفته شود. این حمایت میتواند هر سال بهصورت درصدی مشخص تخصیص یابد.
وی افزود: میدانم که بحث حرفهای علم، موضوعی عمیق و گسترده است، اما باور دارم سرمایهگذاری بر روی نگاه و افق دانشجویان امروز، آینده علمی کشور را خواهد ساخت.
صفا گفت: حضور امروز جمعی از پرافتخارترین دانشگاههای کشور در این نشست، گواهی است بر ظرفیت بینظیر علمی کشور. در تهران، مجموعهای از دانشگاهها، زیرساختها و اعضای هیئتعلمی برجسته گرد آمدهاند و ما اگر بتوانیم این ظرفیت را بهدرستی هدایت کنیم، موفق خواهیم بود.
وی افزود: ما نیازمند تغییر مدل نگاه هستیم؛ از تمرکز صرف بر مسائل دانشگاهی به نگاهی ملی و رسالتمحور. پیشنهاد میکنم که تمرکز دانشگاهها بر مبنای مأموریتگرایی شکل گیرد.
معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: این تمرکز در سطح وزارت بهداشت پیگیری شود. استادان ما در تعامل با صنعت نقش حیاتی دارند و باید تیمهایی برای اتصال این دو حوزه شکل گیرد. امروز محدودیتهای منابع و مشکلات زیرساختی نباید مانع از تدوین نقشه راهی جامع برای سیاستگذاری عمیق در این زمینه شود.
وی افزود: یکی از شاخصهای کلیدی در آینده، باید خروجیهای عینی و اثرگذار از فعالیتهای دانشجویی باشد.
صفا گفت: من معتقدم سرمایهگذاری بر روی دانشجو، بهترین راه برای ساخت و حفظ نسل آینده است. اگر هدف ما ارتقای سلامت کشور است، باید امروز دست در دست هم بگذاریم و دانشجویان را برای حرکت در این مسیر تربیت کنیم.
وی تاکید کرد: ایدهها و انگیزهها بهتنهایی کافی نیستند؛ ما به ساختاری منسجم و حمایتی نیاز داریم و این دقیقاً رسالتی است که بر دوش دانشگاههای علوم پزشکی و تیم پرتلاش معاونت تحقیقات و فناوری در وزارت بهداشت قرار دارد.
کامنت