ارتباط سرطان پستان با علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک
گفتگو با خانم دکتر لیلا امینی درباره ارتباط سرطان پستان با علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک
خانم دکتر لیلا امینی مجری طرح تحقیقاتی با عنوان "ارتباط سرطان پستان با علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک: یک مطالعه مورد- شاهدی" در گفتگویی به تشریح این طرح پرداخت.
-
1- با تشکر از حضور در این مصاحبه، لطفا خودتان را معرفی کرده و سوابق علمی، پژوهشی، اجرایی و عملی خود و فعالیت های مرتبط با این پژوهش را بیان کنید:
با سلام و احترام، دکتر لیلا امینی هستم استاد گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی ایران و بیش از 20 سال است به عنوان هیات علمی مشغول به کار هستم. در حال حاضر به عنوان معاون پژوهشی دانشکده پرستاری و مامایی فعالیت می کنم و در این طرح پژوهشی پایان نامه ای به عنوان مجری و استاد راهنما همکاری کرده ام.
2- دلیل اصلی شما برای انتخاب این طرح تحقیقاتی چه بود و چه کسانی در این پژوهش یاری دهنده شما بودند؟
سال هاست که پیشگیری، شناخت عوامل خطر و درمان سرطان پستان، به عنوان یکی از شایع ترین انواع سرطان و همچنین اولین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان، از دغدغه های سیستم سلامت جامعه است. پیش بینی می شود تا سال 2040 تعداد موارد جدید تشخیص سرطان پستان در جهان به حدود 3 میلیون مورد در سال و همچنین تعداد موارد مرگ ناشی از سرطان پستان نیز به 1 میلیون در سال برسد. متاسفانه بروز این سرطان در ایران در بیست سال گذشته روند افزایشی داشته و اوج سن بروز سرطان پستان در زنان ایرانی در دهه چهارم و پنجم زندگی است که یک دهه از سن بروز جهانی آن پایین تر است. تاکنون عوامل خطر متعددی برای ابتلا به سرطان پستان شناسایی شده که برخی از آن ها شامل منارک زودرس، اولین حاملگی در سن بالا، یائسگی دیررس، هورمون درمانی، چاقی و عدم فعالیت فیزیکی و اختلالاتی نظیر سندرم تخمدان پلی کیستیک است. از آن جایی که یکی از فیلدهای تحقیقاتی بنده سندرم تخمدان پلی کیستیک به عنوان یکی از شایع ترین و پیچیده ترین اختلالات غدد درون ریز و متابولیک زنان می باشد، همواره برایم سوال بوده که با توجه به اختلالات اندوکرینی ای که زنان مبتلا به این سندرم با آن مواجه هستند مثل هیپرآندروژنیسم، الیگومنوره، آمنوره، آکنه، هیرسوتیسم، مقاومت به انسولین، چاقی و ناباروری که همگی می توانند با سرطان پستان هم در ارتباط باشند، آیا این زنان در معرض خطر بیشتری از ابتلا به سرطان پستان هستند یا خیر؟ با توجه به این که در این زمینه مطالعات اندکی صورت گرفته و نتایج مطالعات موجود هم ضد و نقیض بوده است، تصمیم گرفتیم که این مطالعه را با هدف تعیین ارتباط بین ابتلا به سرطان پستان با علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام دهیم. در این پژوهش سرکارخانم افسانه همتی ماژین دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، سرکار خانم دکتر عصمت السادات هاشمی، استادیار جراحی بیماریهای پستان مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی، و سرکار خانم شیما حقانی به عنوان متخصص آمار همکاری داشته اند. جای آن دارد که از کلیه همکاران و همچنین از دانشگاه علوم پزشکی ایران و مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی به واسطه همکاری های بی دریغشان و فرصتی که در اختیار تیم تحقیق جهت انجام این مطالعه قرار دادند، کمال تشکر را داشته باشم.
3- پژوهش تان را معرفی کرده و با معرفی ویژگی ها و نوآوری های آن در خصوص موضوعات و محورهای آن شرح دهید:
همانطور که گفته شد این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین ابتلا به سرطان پستان با علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک و به شکل مورد- شاهدی بر روی 285 زن مبتلا به سرطان پستان و 285 زن سالم مراجعه کننده به بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، بیمارستان فیروزگر و پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی شهر تهران در سال 1402 انجام شد. معیارهای ورود به این مطالعه عبارت بودند از: ملیت ایرانی، توانایی خواندن و نوشتن، گروه سنی 49-15 سال، تشخیص قطعی ابتلای فعلی و یا سابقه ابتلا به سرطان پستان طبق شواهد موجود در پرونده بیمار برای گروه مورد و عدم ابتلای فعلی و یا سابقه ابتلا به سرطان پستان بر اساس خود اظهاری فرد، برای گروه شاهد و عدم ابتلا و یا داشتن سابقه ابتلا به دیگر انواع سرطان و عدم یائسگی قطعی. نمونه گیری به روش مستمر و به نسبت تعداد مراجعه کنندگان به مراکز نمونه گیری به مدت سه ماه انجام شد. دو گروه مورد و شاهد از لحاظ سن و شاخص توده بدنی همسان سازی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه فرم ثبت اطلاعات محقق ساخته بود که در یک نوبت توسط افراد واجد شرایط به صورت حضوری تکمیل گردید. در این مطالعه از مقیاس (فریمن- گالوی) برای بررسی وضعیت هیرسوتیسم، معیار لودویگ برای بررسی وضعیت آلوپسی و معیار GAGS برای بررسی وضعیت آکنه استفاده شد و تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک بر طبق معیار روتردام بود.
4- آیا این پژوهش به مرحله اجرا و بهره برداری رسیده است؟
بله خوشبختانه این مطالعه انجام و نتایج آن به شکل یک مقاله در یک ژورنال معتبر بین المللی در مرحله داوری است.
5- این طرح پژوهشی چه گره ای از مشکلات مردم باز خواهد کرد؟
با توجه به نتایج این مطالعه که بیانگر وجود ارتباط مثبت و معنادار علائم بالینی سندرم تخمدان پلی کیستیک با سرطان پستان است، به نظر می رسد که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان در سنین قبل از یائسگی باشند. آمار روز افزون سرطان پستان ایجاب می نماید که عزمی راسخ در شناسایی زنان در معرض خطر داشته باشیم تا بتوانیم با ارائه مشاوره های لازم در جهت بهبود این سندرم و پیشگیری از سرطان پستان به طور موثرتری وارد عمل شویم. اجرای برنامههایی جهت غربالگری و مشاوره های لازم در خصوص بروز نشانه های سرطان پستان و برنامه ریزی اختصاصی برای اقدامات تشخیصی اولیه در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را بایستی در نظر گرفت. مخاطبین نتایج این پژوهش در واقع تمامی زنان از سنین نوجوانی تا یائسگی می باشند و آگاهی داشتن از عوامل خطرسرطان پستان و روش های پیشگیری و غربالگری آن از جمله عوامل مهمی هستند که زنان را به انجام اقدامات پیشگیرانه از سرطان پستان ترغیب می کند. کارکنان تیم سلامت شامل ماماها، مراقبین سلامت، متخصصین زنان، متخصصین بیماری های پستان، مسئولین آموزش بالینی و برنامه ریزان خدمات سلامت می توانند با تدوین و ارائه برنامه های مناسب جهت آموزش و افزایش اگاهی زنان از وجود علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک، در راستای پیشگیری از سرطان پستان و حفظ و ارتقا سلامت زنان بکوشند و با تشویق افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به انجام معاینات دوره ای و غربالگری های به موقع سرطان پستان جهت تشخیص زودهنگام و در نتیجه درمان بهتر سرطان پستان کمک نمایند.
6- انتظار شما از مسئولین و متولیان امور پژوهشی در زمینه حمایت و یا توسعه فعالیت های مشابه چیست و چه راهکارهایی پیشنهاد می کنید؟
هر مطالعه می تواند نکات مبهم و محدودیت هایی داشته باشد، انجام پژوهش های بعدی می تواند اقدام مثبتی جهت رفع آن ابهامات باشد. این مطالعه می تواند زمینه ای برای انجام پژوهش های بعدی در راستای پیشگیری از سرطان پستان و رفع ابهامات ارتباط بین سرطان پستان با سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد. جلب توجه پژوهشگران این حوزه و در اولویت قرار دادن طرح های پژوهشی مرتبط با آن و حمایت از انجام پژوهش های وسیع در سطح کشوری و یا حتی بین المللی قطعا کمک کننده خواهد بود.
7- اگر توضیح دیگری درخصوص برنامه های جاری، آینده و اهداف تان دارید در خاتمه این گفتگو بفرمایید:
از فرصتی که در اختیار تیم پژوهش ما قرار دادید سپاسگزارم.
کامنت